top of page

haberler

Teksan, ihracatın üretim içindeki payını yüzde 30'a çıkarmak istiyor.

Üretim yaptıkları bütün kalemlerde ürünlerini ihraç ettiklerini belirten Teksan Teneke Kutu Ambalaj Genel Koordinatörü Gökhan Aktaş, son yıllarda üretimin yüzde 25'ini ihraç ettiklerini dile getirdi. Bu yıl, ihracatın üretim içindeki payını yüzde 30'a çıkarmak istediklerine dikkat çeken Aktaş. Avrupa ağırlıklı olmak üzere 25 ülkeye ihracat yaptıkları bilgisini verdi. Aktaş. "İhracat pazar dağılımımızı daha dengeli hale getirmek için çalışmalar yapıyoruz ancak Avrupa temel ihracat pazarımız olmaya devam edecek" dedi.

Entegre tesis yapısıyla ele aldığı teneke levhanın kutu haline gelmesine kadar süren, ofset baskıda dahil olmak üzere bütün işlemleri kendi bünyesinde yapan Teksan Teneke, üretiminin yüzde 85’ini şekerleme, çikolata, promosyon ve çay gibi sektörlerde kullanılan dekoratif kutuların yanı sıra yüzde 15’ini yağ, tohum ve kahve gibi sektörlerde kullanılan endüstriyel kutular oluşturuyor. 2014’te hem büyüme hem de verimlilik artırmaya konsantre olduklarını ifade eden Gökhan Aktaş, anılan dönemde hedeflerinin biraz altına kalınsa da yüzde 17 büyüme gerçekleştirdiklerini kaydetti. 2015’in ilk yarısında ise bir önceki yıla benzer tablonun çizildiğini dile getiren Aktaş, “Büyüme hedeflerimizi hem finansal hem de altyapı şeklinde destekleyebileceğimiz bir aralıkta belirliyoruz. Yine yılı ilk altı ayı itibarıyla yüzde 15’lik bir büyüme sağladık. Büyüme iç ve dış pazar arasında dengeli gerçekleşiyor,

ama ihracat bu yıl iç pazara göre daha iyi gidiyor. Beklentimiz, yılın ikinci yarısında daha iyi performans gösterip, yüzde 20 büyümeyle 2015 yılını tamamlamak” diye konuştu.

 

“Sınırsız geri dönüşüm, sürdürülebilirlik açısından önemli”

Ayrıca üretim verimliliği ve kapasitelerini artırmak için üretim hatlarında bu yıl da iyileştirmeler yaptıklarını anlatan Gökhan Aktaş, bunun yanında yeni ürünler geliştirmeye devam ettiklerini bildirdi. Üretim yaptıkları dekoratif teneke kutu pazarının değişken bir yapıya sahip olduğunun altını çizen Aktaş, “ Pazar büyüklüğü şirketlerin o seneki bütçelerine göre kayda değer değişkenlik gösteriyor. Bu yüzden, pazar büyüklüğümüz ile ilgili yüzde vermemiz zor. Bununla beraber, marka bilinirliği yüksek tüketici firmalarla çalışıyoruz” dedi. Yakın zamanda pazara sunacakları yeni ürünlerin bulunduğunu söyleyen Aktaş, şöyle devam etti: Kısa sürede yeni iki kutumuzu pazara sunacağız. Bu iki kutu da müşterilerimizle beraber proje bazlı tasarlandı. Ayrıca, bu kutular kendi sektörlerinde hem görüntüsüyle tüketicinin dikkatini çekecek hem de fonksiyonelliği ile ürünün kullanımını kolaylaştıracak. Bu yıl sonuna kadar bu kutular dışında bir veya iki ürün daha çıkarmayı planlıyoruz. İnovasyon odaklı gelişen pazar koşulları firmamızı sürekli yeni ürün geliştirmeye itiyor.”

Yılın ilk yarısında yüzde 15’lik bir büyüme sağladık. Beklentimiz, yılın ikinci yarısında daha iyi bir performans gösterip, 2015’i yüzde 20 büyümeyle tamamlamak.

Çevreye duyarlı malzemelerden biri olan tenekenin gelecek yıllarda ambalaj sektöründe daha da öne çıkacağı öngörüsünde bulunan Gökhan Aktaş, dekoratif teneke kutuda ise tüketicinin ilgisini çekmek için firma yetkililerinin ürün çeşitliliği ve kutuların fonksiyonel özelliklerini artırmalarının gerektiğini ifade etti. Yeni dönemde metal ambalajda öne çıkan ürün türleri hakkında bilgilendirmede

Haziran 2015 Dünya Gazetesi Teksan Teneke Kutu röportajı

bulunan Aktaş, “ Teneke ambalaj, yapısından hiçbir şey kaybetmeden sonsuz kere geri dönüştürebiliyor. Bu hem çevre hem de sürdürülebilirlik açısından önemli.

Sektör, bu özelliğini, maliyetlerini düşürmek için yaptığı çalışmalarla birleştirebilirse, gelecek yıllar için her ürün grubunda, önemli fırsatlar doğabilir” diye konuştu.

 

“Rekabetten dolayı arz artmaya devam ediyor”

Firmalarının kuruluş hikayesinden de bahseden Gökhan Aktaş, “ Öncelikle 1968”de” iki ortakla Eminönü’nde Amir Teneke Kutu Sanayi kuruldu. 1976’da ise Teksan Teneke Kutu Ambalaj ayrı bir ortaklık şeklinde faaliyete başladı. Bir süre sonra iki firma, ortaklarının ayrılmasıyla Teksan Teneke Kutu Ambalaj adı altında birleştirildi. 1987 yılında, teneke ofset baskı yatırımı yapılarak entegre bir teneke kutu üretim fabrikası haline geldik. 1991’de halen bulunduğumuz İstanbul Kartal’daki tesislerimize taşındık. Kuruluşumuzdan bu yana sürekli yaptığımız yatırımlarla üretim kapasitemizi artırarak, kaliteden ödün vermemeyi ilke edindik.” Sektör sorunlarına da değinen Aktaş, sektörde her yıl daha da artan bir eleman sorunun olduğunu belirtti. Sınırlı sayıdaki yetişmiş elemanların bulunamadığı gibi yetiştirmek üzere de eleman bulamıyoruz. Bununla beraber sektörümüzde arz, talebe göre fazla. Rekabetten dolayı arz artmaya devam ediyor. Bu üreticileri olumsuz etkiliyor. Sektörde bir konsolidasyon süreci son yıllarda başlamış görünse de, daha alınacak çok yol var. Biz bu süreçte talebi arttırmaya yönelik çalışıyoruz. Yeni ürünlerle, teneke kutunun kullanılmadığı alanlara girerek, sektör yelpazemizi genişletmek istiyoruz” dedi.

© 2024 Teksan Teneke Kutu. Çalışanlarımız tarafından hazırlanmıştır.

Gizlilik

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page